Verdwijnende historische erven aan de Hasseltweg in Haaksbergen

"Haaksbergen wordt veelal geroemd om de pracht van haar buitengebied. Met name de veengebieden, het Buurserzand en het gebied tussen de zuidzijde van het dorp en de grens met Gelderland. Hier staan nog de oude boerderijen, de watermolen en de bossen van het Lankheet. Dicht op het dorp vinden we de hoge es of Hones. Wat deze omgeving van de Hones, naast haar natuurschoon, zo bijzonder maakte is de inpassing van de oude erven in het landschap. De grens van de marken Langelo en Hones kruist de Hasseltweg"

Dit is een citaat uit een opmerkelijk artikel dat in het voorjaar van 2016 werd gepubliceerd op de website van de Historische Kring Haaksbergen. De auteur, Harry van Blijswijk, beschrijft een aantal oude erven die alle gelegen zijn aan de Hasseltweg op de grens van de voormalige marken Hones en Langelo. Hij luidt de noodklok omdat er helaas voor een paar van die oude boerderijen sloopplannen bestaan. En deels al zijn uitgevoerd...

Boerderijkenner Henk Lammers stuurde ons een aantal foto's van een tweetal inmiddels daadwerkelijk gesloopte boerderijen: 't Hasselt en Kiekeberend. De prachtige boerderij De Joasker staat er gelukkig nog, maar ook daarvoor bestaan nieuwbouwplannen.

Lees het volledig artikel, klik hier.

Zie ook een eerder artikel gepubliceerd op deze website, klik hier.

Ewoud van Arkel - september 2016

Ga terug